Bahan :
3 cm. Jahe memarkan.
1 cm. Lengkuas memarkan.
1 lbr. Daun salam, kunyit.
1 lbr. Serai memarkan.
500 ml. Santan encer (1 kelapa).
350 ml. Santan kental.
200 gr. Rebung muda cuci bersih dan potong sesuai selera anda.
200 gr. Protena direbus dan diperas airnya, lalu dipotong-potong.
100 gr. Kacang panjang dipotong-potong 5 cm.
Bumbu dihaluskan :
4 biji. Cabe merah.
1 cm. kunyit.
1 s.t. Ketumbar.
3 btr. Kemiri sangrai.
1 s.t. Garam.
Cara membuatnya :
- Panaskan minyak untuk menumis bumbu halus. Kemudian masukkan jahe, lengkuas, daun salam, daun kunyit sampai harum.
- Tuangkan santan encer lalu diaduk-aduk dan masak di atas api kecil agar santannya tidak pecah.
- Masukkan rebung, protena, kacang panjang, aduk kemudian tuangkan santan kental, masak hingga semua bahan matang.
- Sajikan panas-panas.
No comments:
Post a Comment